Τι είναι η αυτόματη προσφορά;

Όταν κάνετε μια αυτόματη προσφορά ή «autobid», το σύστημα δημοπρασιών του Catawiki θα αυξάνει αυτόματα την προσφορά σας κατά το μικρότερο επιτρεπόμενο ποσό (την ελάχιστη προσαύξηση προσφοράς) προκειμένου να σας ξαναφέρει πίσω στη θέση του πλειοδότη όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Το σύστημα θα συνεχίσει να κάνει μεγαλύτερη προσφορά από τους άλλους πλειοδότες μέχρι να φτάσει στο ποσό της αυτόματης προσφοράς που έχετε εισάγει. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα χρειάζεται να συνεχίζετε να κάνετε νέες προσφορές με το χέρι – το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εισάγετε απλά το ανώτερο ποσό που είστε διατεθειμένοι να προσφέρετε σαν αυτόματη προσφορά. Αυτό είναι επίσης πολύ εξυπηρετικό αν δεν είστε σε θέση να παρακολουθήσετε τις τελευταίες ώρες μιας δημοπρασίας. Θα είστε πάντα και αυτόματα ο πλειοδότης – όσο δεν υποβάλει κανείς προσφορά μεγαλύτερη από την αυτόματη προσφορά σας.

Πώς λειτουργεί;

Εισάγετε το ανώτατο ποσό που είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε για μια παρτίδα και πατήστε το πλήκτρο «Autobid». Θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε την αυτόματη προσφορά σας. Θα σας σταλεί ένα email επιβεβαίωσης της αυτόματης προσφοράς που υποβάλλατε. Αν στο στάδιο αυτό δεν είστε ο πλειοδότης, θα γίνει η πρώτη δυνατή προσφορά, έχοντας υπόψη την ελάχιστη προσαύξηση προσφοράς. Για παράδειγμα: η υψηλότερη προσφορά για την παρτίδα Χ, η οποία έγινε από έναν άλλον πλειοδότη, αυτή τη στιγμή είναι 15 €. Εσείς θέλετε να κάνετε μέγιστη προσφορά αξίας 100 €. Αν καταχωρήσετε ως αυτόματη προσφορά 100 €, θα υποβάλλεται αυτόματα μία προσφορά 20 € εκ μέρους σας για την παρτίδα Χ .

Ποιες είναι οι προσαυξήσεις που χρησιμοποιούνται;

Όταν κάνετε μια αυτόματη προσφορά σε οποιαδήποτε παρτίδα, το σύστημα θα υποβάλει αυτόματα μεγαλύτερη προσφορά από τον πλειοδότη στη βάση των ακόλουθων ελάχιστων προσαυξήσεων προσφοράς:

Τρέχουσα προσφορά από € έως € βήμα προσφοράς €
€ 1 € 10 € 1
€ 10 € 100 € 5
€ 100 € 200 € 10
€ 200 € 500 € 20
€ 500 € 1.000 € 50
€ 1.000 € 2.000 € 100
€ 2.000 € 5.000 € 200
€ 5.000 € 10.000 € 500
€ 10.000 € 20.000 € 1.000
€ 20.000 € 50.000 € 2.000
€ 50.000 € 100.000 € 5.000
€ 100.000 € 200.000 € 10.000
€ 200.000 € 500.000 € 20.000
€ 500.000 > € 500.000 € 50.000

Ποιος μπορεί να δει την αυτόματη προσφορά μου;

Το ποσό που έχετε εισάγει δεν θα είναι ορατό από κανένα άλλο χρήστη ή τους ειδικούς. Η αυτόματη προσφορά σας μπορεί να ζητηθεί μόνο από λίγους τεχνικούς της ιστοσελίδας σε εξαιρετικά ασυνήθιστες καταστάσεις, σε περίπτωση που χρειαστεί να αναλυθούν τα μοντέλα προσφορών.

Μπορώ να αποσύρω την αυτόματη προσφορά μου;

Η απόσυρση μιας αυτόματης προσφοράς δεν είναι δυνατή. Μόλις υποβληθεί, η αυτόματη προσφορά σας είναι άνευ όρων και δεν μπορεί να ανακληθεί.

Τι θα συμβεί αν κάποιος υποβάλει προσφορά μεγαλύτερη από την αυτόματη προσφορά μου;

Στην περίπτωση αυτή, η προσφορά σας δεν θα είναι πλέον η ανώτερη και θα λάβετε ένα email που θα σας πληροφορεί γι’ αυτό.

Τι θα συμβεί αν κάποιος υποβάλει προσφορά, η οποία είναι λίγο μικρότερη από το ποσό της αυτόματης προσφοράς μου;

Αν συμβεί αυτό, θα υποβληθεί αυτόματα η ανώτατη προσφορά σας. Παράδειγμα: Έχετε καταχωρήσει αυτόματη προσφορά 100 €. Η υψηλότερη προσφορά είναι 80 €. Ένας άλλος πλειοδότης κάνει προσφορά 98 €. Αυτή η προσφορά γίνεται δεκτή και συνεπώς δεν είστε πλέον ο μεγαλύτερος πλειοδότης με την αυτόματη προσφορά σας των 100 €.

Τι θα συμβεί αν κάποιος προσφέρει το ίδιο ακριβώς ποσό μ’ αυτό της αυτόματης προσφοράς που υπέβαλα νωρίτερα;

Αν είχατε υποβάλει μια αυτόματη προσφορά για το ίδιο ακριβώς ποσό στην ίδια παρτίδα, θα προτιμηθεί η προσφορά σας επειδή η αυτόματη προσφορά έγινε νωρίτερα. Το ιστορικό προσφορών θα εμφανίζει και τις δύο προσφορές με το ίδιο ποσό και ώρα, με τη δική σας προσφορά – αυτή που έγινε πρώτη – στην κορυφή σαν την υψηλότερη προσφορά.

Μπορώ να υποβάλω μια αυτόματη προσφορά αν είμαι ήδη ο πλειοδότης;

Ναι, μπορείτε. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια έξυπνη κίνηση αν είστε αυτή τη στιγμή ο πλειοδότης αλλά αδυνατείτε να παρακολουθήσετε την τελευταία φάση της δημοπρασίας. Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να εισάγετε μια αυτόματη προσφορά για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να κερδίσετε. Το σύστημα δεν θα χρησιμοποιήσει τις αυτόματες προσφορές μέχρι κάποιος να υποβάλει μεγαλύτερη προσφορά.

Θα αυξηθεί ο χρόνος υποβολής προσφορών αν υποβληθεί μια αυτόματη προσφορά κατά τη διάρκεια του τελευταίου λεπτού;

Ναι, σ’ αυτή την περίπτωση ο χρόνος υποβολής προσφορών θα παραταθεί κατά 1 λεπτό.

Τι γίνεται με την τιμή ασφαλείας;

Αν υποβληθεί μια αυτόματη προσφορά για μια παρτίδα με τιμή ασφαλείας, θα συμβεί ένα από τα παρακάτω:

Όταν υποβάλετε μια προσφορά υψηλότερη από την τιμή ασφαλείας ενός αντικειμένου, η πρώτη προσφορά σας θα είναι αυτόματα ίση με την τιμή ασφαλείας αυτού του αντικειμένου. Η αυτόματη προσφορά σας θα παραμείνει ενεργή.

Όταν υποβάλετε μια προσφορά ίση με την τιμή ασφαλείας ενός αντικειμένου, η πρώτη προσφορά σας θα είναι ίση με την τιμή ασφαλείας του αντικειμένου. Όταν φτάσει στο ανώτατο όριό της, η αυτόματη προσφορά σας δεν θα είναι πλέον ενεργή.

Όταν υποβάλετε μια προσφορά χαμηλότερη από την τιμή ασφαλείας ενός αντικειμένου, ολόκληρο το ποσό της προσφοράς σας θα υποβάλλεται αυτόματα και θα εμφανίζεται στο ιστορικό προσφορών. Όταν φτάσει στο ανώτατο όριό της, η αυτόματη προσφορά σας δεν θα είναι πλέον ενεργή.

Θα ειδοποιηθείτε με σαφήνεια για οποιοδήποτε από αυτά τα περιστατικά συμβεί και θα λάβετε επίσης μια ειδοποίηση με email.