Συχνές Ερωτήσεις: Συχνές ερωτήσεις για τη δημοπρασία του Catawiki

Τι είναι το Catawiki;

Το Catawiki είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος online οίκος δημοπρασιών στην Ευρώπη. Με περισσότερες από 300 εβδομαδιαίες δημοπρασίες σε 80 κατηγορίες και με 12 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες το μήνα, το Catawiki είναι η κατάλληλη ιστοσελίδα για αγορά και πώληση αντικειμένων που ξεχωρίζουν.

Τι είναι η δημοπρασία του Catawiki;

Όλες οι δημοπρασίες μας ξεκινούν τις Παρασκευές και τελειώνουν σε καθορισμένες ημέρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Τις επισκέπτεται ένα μεγάλο διεθνές κοινό. Όλες οι δημοπρασίες επιβλέπονται από ειδικούς, που εγγυώνται ποικίλη και υψηλής ποιότητος επιλογή αντικειμένων. Το ειδικό σύστημα πληρωμών μας εξασφαλίζει σίγουρες και ασφαλείς συναλλαγές.

Γιατί παρατείνονται οι παρτίδες κατά ένα λεπτό;

Αν κάνετε μια προσφορά κατά τη διάρκεια του τελευταίου λεπτού, η περίοδος υποβολής προσφορών αυτής της παρτίδας θα παραταθεί κατά ένα λεπτό. Αυτό γίνεται για να εξασφαλιστεί ότι ο καθένας έχει ίσες πιθανότητες να κερδίσει. Ο στόχος είναι να αποφευχθεί να κάνει ο ένας τον άλλο να αναβάλει την προσφορά μέχρι τα τελευταία 5 δευτερόλεπτα.

Ποιά είναι τα έξοδα της δημοπρασίας;

Τα έξοδα δημοπρασίας ανέρχονται στο 9% συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η Catawiki θα στείλει ξεχωριστό τιμολόγιο στον αγοραστή για τα έξοδα δημοπρασίας. Οι προσφορές εξαιρούνται του τέλους δημοπρασίας της τάξεως του 9% και των εξόδων αποστολής, που θα προστεθούν στην τελική πληρωμή. Οποιαδήποτε άλλα κόστη ή χρεώσεις όπως τελωνειακοί δασμοί ή δασμοί εισαγωγής, κόστη εκτελωνισμού ή χειρισμού μπορεί επίσης να εφαρμοστούν κατά την αποστολή της παρτίδας σας και να σας επιβληθούν σε μετέπειτα στάδιο αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Όλες οι προσφορές είναι δεσμευτικές. Οι προσφορές εξαιρούνται του τέλους δημοπρασίας της τάξεως του 9% και των εξόδων αποστολής, που θα προστεθούν στην τελική πληρωμή. Οποιαδήποτε άλλα κόστη ή χρεώσεις όπως τελωνειακοί δασμοί ή δασμοί εισαγωγής, κόστη εκτελωνισμού ή χειρισμού μπορεί επίσης να εφαρμοστούν κατά την αποστολή της παρτίδας σας και να σας επιβληθούν σε μετέπειτα στάδιο αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Όλες οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ. Όλες οι προσφορές είναι δεσμευτικές.

Είναι όλες οι προσφορές δεσμευτικές;

Μόλις υποβληθεί μια προσφορά, γίνεται δεσμευτική. Είστε υποχρεωμένοι να αγοράσετε οποιαδήποτε παρτίδα κερδίσετε για το ποσό της προσφοράς σας. Με την υποβολή μιας προσφοράς, αποδέχεστε τους Όρους και Προϋποθέσεις μας.

Πώς πληρώνω αν κερδίσω μια παρτίδα;

Η πληρωμή είναι πολύ απλή και φιλική προς το χρήστη. Μπορείτε να πληρώσετε online, με πιστωτική κάρτα ή απευθείας τραπεζικό έμβασμα. Πελάτες από ορισμένες χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα iDeal, Bancontact, Mr Cash ή DirecteBanking. Αν δεν μπορείτε να πληρώσετε online, μπορείτε να εμβάσετε το ποσό στο λογαριασμό μας. Μπορείτε να βρείτε τα απαιτούμενα στοιχεία στο email που θα λάβετε.

Από ποιον αγοράζω το δημοπρατούμενο αντικείμενο;

Αγοράζετε την παρτίδα που κερδίσατε από τον πωλητή που αναφέρεται. Ο πωλητής αναφέρεται είτε στη λίστα των παρτίδων ή κάτω από την περιγραφή της παρτίδας. Οι σελίδες παραγγελίας και πληρωμής αναφέρουν επίσης καθαρά από ποιο πωλητή αγοράζετε το προσφερόμενο αντικείμενο. Η Catawiki παρέχει μόνο την πλατφόρμα που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση του πλειστηριασμού. Ο πωλητής που αναφέρεται στην περιγραφή της παρτίδας είναι ανά πάσα στιγμή πλήρως υπεύθυνος για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που θα παράσχει.

Τι είναι η «τιμή ασφαλείας»;

Η τιμή ασφαλείας είναι μια κρυμμένη ελάχιστη τιμή, το ελάχιστο ποσό για το οποίο εσείς, σαν πωλητής, θα είσαστε διατεθειμένος να αποχωριστείτε ένα αντικείμενο. Αν η τιμή ασφαλείας δεν έχει επιτευχθεί όταν λήξει η δημοπρασία, η συγκεκριμένη αυτή παρτίδα δεν θα πωληθεί σε δημοπρασία. Παρακαλούμε μεταβείτε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Τι είναι η «εκτίμηση του ειδικού»;

Μερικές παρτίδες μεγάλης αξίας συνεπάγονται ένα εκτιμώμενο έσοδο, που υποδεικνύεται από τον ειδικό. Το εκτιμώμενο εύρος τιμών που αναφέρεται χρησιμεύει μόνο ως ένδειξη και δεν προσφέρει εγγυήσεις ως προς την πραγματική αξία μιας παρτίδας.

Τι θα συμβεί αν υποβληθεί μια αυτόματη προσφορά για μια παρτίδα με τιμή ασφαλείας;

Όταν υποβάλετε μια προσφορά υψηλότερη από την τιμή ασφαλείας ενός αντικειμένου, η πρώτη προσφορά σας θα είναι αυτόματα ίση με την τιμή ασφαλείας αυτού του αντικειμένου. Η αυτόματη προσφορά σας θα παραμείνει ενεργή. Όταν υποβάλετε μια προσφορά ίση με την τιμή ασφαλείας ενός αντικειμένου, η πρώτη προσφορά σας θα είναι ίση με την τιμή ασφαλείας του αντικειμένου. Όταν φτάσει στο ανώτατο όριό της, η αυτόματη προσφορά σας δεν θα είναι πλέον ενεργή. Όταν υποβάλετε μια προσφορά χαμηλότερη από την τιμή ασφαλείας ενός αντικειμένου, ολόκληρο το ποσό της προσφοράς σας θα υποβάλλεται αυτόματα και θα εμφανίζεται στο ιστορικό προσφορών. Όταν φτάσει στο ανώτατο όριό της, η αυτόματη προσφορά σας δεν θα είναι πλέον ενεργή.

Πώς λειτουργούν οι ειδοποιήσεις δημοπρασιών;

Οι ειδοποιήσεις δημοπρασιών είναι αυτόματα μηνύματα email, που στέλνονται μόλις ένα αντικείμενο που ψάχνετε προσφερθεί σε μια από τις δημοπρασίες μας. Οι απλές αναζητήσεις χρησιμοποιούν μόνο τους τίτλους και τους υπότιτλους μιας παρτίδας. Αν θέλετε να κάνετε επίσης αναζήτηση στις περιγραφές των παρτίδων, παρακαλούμε επιλέξτε το κουτάκι «Αναζήτηση και στις περιγραφές παρτίδων». Θα λαμβάνετε το πολύ 1 email ανά εβδομάδα αν οι ειδοποιήσεις δημοπρασιών σας ταιριάζουν με οποιεσδήποτε παρτίδες δημοπρασίας.

Πού μπορώ να βρω τα αποτελέσματα προηγούμενων δημοπρασιών;

Επιλέγοντας μια ημερομηνία από το μενού στα αριστερά με τίτλο «αποτελέσματα προηγούμενων δημοπρασιών» ενώ είστε στη σελίδα της τρέχουσας δημοπρασίας, μπορείτε να δείτε τα έσοδα παρτίδων από προηγούμενες δημοπρασίες.

Μπορώ να ακυρώσω την προσφορά μου;

Όχι, οποιεσδήποτε υποβληθείσες προσφορές είναι δεσμευτικές από το νόμο και παραμένουν ενεργές μέχρι κάποιος να υποβάλει μια υψηλότερη προσφορά για την παρτίδα. Αν σε μια παρτίδα έχει οριστεί τιμή ασφαλείας και η αποδεκτή προσφορά σας είναι μικρότερη από αυτή την τιμή ασφαλείας, η παρτίδα αυτή δεν θα πωληθεί.

Θα ενημερωθώ αν ένα αντικείμενο από τη λίστα επιθυμιών μου έχει τεθεί σε δημοπρασία;

Όχι. Θα ενημερωθείτε μόνο αν ένα αντικείμενο της λίστας επιθυμιών σας τεθεί προς πώληση από την αγορά.

Είναι δυνατόν να προσθέσετε ένα αντικείμενο από τη δημοπρασία στη λίστα επιθυμιών σας;

Μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε αντικείμενο στη λίστα επιθυμιών σας. Αυτό ισχύει επίσης και για αντικείμενα που τίθενται σε δημοπρασία. Ο αριθμός καταλόγου αναφέρεται κάτω από την παρτίδα και μπορεί να εισαχθεί στη μπάρα αναζήτησης.

Είναι δυνατόν να κάνω προσφορές από το εξωτερικό;

Ναι, μπορείτε να κάνετε προσφορές από οποιαδήποτε χώρα. Το αντικείμενο θα παραδοθεί στη διεύθυνση που έχετε δηλώσει.

Είναι δυνατόν να κάνω πληρωμές από το εξωτερικό;

Ναι, μπορείτε να κάνετε πληρωμές από οποιαδήποτε χώρα. Αυτό μπορεί να γίνει με πιστωτική κάρτα ή με άλλες online μεθόδους πληρωμής.

Είναι δυνατόν να παραλάβω ο ίδιος την παρτίδα; Αν ναι, πρέπει και τότε να πληρώσω έξοδα αποστολής;

Ορισμένες περιγραφές παρτίδων αναφέρουν ότι η παρτίδα μπορεί να παραληφθεί κατόπιν συμφωνίας. Θα χρειαστεί να εκδηλώσετε την πρόθεσή σας να την παραλάβετε ο ίδιος μέσω της αυτοματοποιημένης επιβεβαίωσης πληρωμής με email. Στην περίπτωση αυτή δεν θα χρεωθείτε με έξοδα αποστολής.

Μπορούν να σταλούν αντικείμενα στο εξωτερικό;

Ναι, μπορούν να σταλούν αντικείμενα στο εξωτερικό. Ωστόσο, αυτό έχει επίπτωση στα έξοδα αποστολής.

Πόσο κοστίζει η αποστολή παρτίδων στο εξωτερικό;

Οι ίδιοι οι πωλητές καθορίζουν τα έξοδα αποστολής Τα έξοδα αποστολής αναφέρονται κάτω από την περιγραφή κάθε παρτίδας.

Πώς αποστέλλονται/συσκευάζονται οι παρτίδες;

Οι πωλητές είναι υπεύθυνοι για την αποστολή των παρτίδων τους. Η αποστολή γίνεται συνήθως μέσω μιας υπηρεσίας μεταφοράς δεμάτων, η οποία την αποστέλλει τακτοποιημένη και καλά συσκευασμένη.

Πώς και πότε θα πληροφορηθώ αν κέρδισα;

Όταν οποιαδήποτε παρτίδα πωληθεί σε σας, αποστέλλεται ένα μήνυμα email ότι έχετε κερδίσει αυτή την παρτίδα. Το μήνυμα αναφέρει τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να αποκτήσετε το πραγματικό αντικείμενο.

Γιατί υπάρχει ελάχιστη τιμή για την επόμενη προσφορά; Πώς λειτουργεί;

Για να βεβαιωθείτε ότι οι προσαυξήσεις στις προσφορές δεν είναι άσκοπες, η Catawiki χρησιμοποιεί ελάχιστες προσαυξήσεις. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποφευχθεί ζημία λόγω 1 € διαφοράς. Ωστόσο, επιτρέπονται υψηλότερες προσαυξήσεις από τις προτεινόμενες.

Πίνακας των προσαυξήσεων εμφανίζεται παρακάτω.

Τρέχουσα προσφορά από € έως € βήμα προσφοράς €
€ 1 € 10 € 1
€ 10 € 100 € 5
€ 100 € 200 € 10
€ 200 € 500 € 20
€ 500 € 1.000 € 50
€ 1.000 € 2.000 € 100
€ 2.000 € 5.000 € 200
€ 5.000 € 10.000 € 500
€ 10.000 € 20.000 € 1.000
€ 20.000 € 50.000 € 2.000
€ 50.000 € 100.000 € 5.000
€ 100.000 € 200.000 € 10.000
€ 200.000 € 500.000 € 20.000
€ 500.000 > € 500.000 € 50.000
Παρακαλώ σημειώστε: Δουλεύουμε συνεχώς για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Συνεπώς, αν και οι προσαυξήσεις στις προσφορές παρατίθενται στον παραπάνω πίνακα, είναι πιθανό να ποικίλλουν σε διάφορα σημεία της ιστοσελίδας ή της εφαρμογής μας. Αυτό γίνεται για να εξετάσουμε νέες λειτουργίες ή και για άλλους σκοπούς.

Συναλλαγματική ισοτιμία

Η Catawiki διατίθεται σε GBP, USD και EUR. Οι τιμές στα νομίσματα αυτά μετατρέπονται σύμφωνα με την ισχύουσα συναλλαγματική ισοτιμία κατά την έναρξη της δημοπρασίας. Αυτή η τιμή εφαρμόζεται επίσης για τις προμήθειες και τα έξοδα αποστολής.

Συμβολαιογραφική επίβλεψη

Οι δημοπρασίες μας εποπτεύονται από συμβολαιογράφο, προκειμένου να διασφαλιστεί η εγκυρότητα όλων των προσφορών που υποβάλλονται. Ο ανεξάρτητος αυτός συμβολαιογράφος μπορεί να επανεξετάζει το πλήρες ιστορικό προσφορών οποιουδήποτε εγγεγραμμένου στο Catawiki πλειοδότη και/ή τις δημοπρασίες ανά πάσα στιγμή. Τα δικαιώματα πρόσβασης στο σύστημα δημοπρασιών του Catawiki επιφυλάσσονται πλήρως για το συμβολαιογράφο και κανένα άλλο τρίτο πρόσωπο δεν έχει πρόσβαση σ’ αυτό το σύστημα. Παρακαλούμε μεταβείτε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Έχω μια άλλη επείγουσα ερώτηση γι’ αυτή τη δημοπρασία

Αν έχετε οποιεσδήποτε σημαντικές ερωτήσεις που δεν έχουν απαντηθεί παραπάνω, παρακαλούμε στείλτε μας ένα email. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.